Home » Blog » Lijf en adem » Massage als anker
massage als anker

Massage als anker

door | 22 jun, 2021 | Lijf en adem

Ik heb een vette plakrug en een brede glimlach op mijn gezicht. Ik kreeg vanochtend een rugmassage van een lieve vriendin. Gewoon op mijn eigen keukentafel. Op een yogamat met daaroverheen een grote handdoek tegen het druppen van de olijfolie. Met de gordijnen dicht en de achterdeurop slot. Met een warm dekentje over mijn benen en een kopje thee bij de hand voor achteraf.

Waarom? Omdat het gewoon lekker en leuk is, natuurlijk. Maar er zit meer achter. Soms heb je de aanraking van een andere volwassene nodig als anker. Daar zit een diepere werking in die je kunt aanwenden als je eigen medicijn.

Massage als anker

Als je weinig aangeraakt wordt, als je stress ervaart in je dagelijkse leven of als je snel getriggerd raakt waarbij je emoties met je aan de haal gaan, kan massage je helpen om tot jezelf te komen. Er zijn verschillende redenen dat massage dan werkt als een anker.

1. Massage is grondend

Het werkt net als het anker van een schip dat je uitgooit om je drijvende schip stevig met de aarde te verbinden. Massage haalt je uit je drukke hoofd en je rondvliegende gedachten (herkenbaar?) en brengt je in je lijf, waar je contact kunt maken met jezelf en met de ondergrond die jou draagt.

2. Massage is verbindend

Huidcontact maakt oxytocine aan: een stofje dat je een gevoel van welbevinden geeft. Het wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd en je krijgt het ook van dieren aaien, borstvoeding geven, complimenten geven, handen vasthouden en knuffelen. Door oxytocine voel je je verbonden met anderen.

3. Massage werkt co-regulerend

Door de geruststellende aanwezigheid van het lichaam van de ander ‘leen’ je als het ware diens zenuwstelsel om jouw eigen zenuwstelsel te kalmeren. En dit geeft je een gevoel van veiligheid. (Je kunt dit co-reguleren trouwens ook ervaren door alleen maar bij elkaar te zitten en in hetzelfde ritme adem te halen.)

4. Massage is een oefening in ontvangen

Je kunt alleen ontvangen als je van jezelf mag ontvangen. (Ook herkenbaar?) Je nodigt jezelf bij een massage uit tot een pas op de plaats, tot overgave aan wat er is in dat moment. Door regelmatig te ervaren dat je kunt ontvangen in veiligheid en die ervaringen innerlijk te stapelen, verander je je overtuigingen – van ‘ik mag niet ontvangen’ naar ‘ik ontvang’ – en worden er nieuwe hersenverbindingen aangemaakt, die op hun beurt jouw waarneming van de werkelijkeid beïnvloeden.

 

Massage kan altijd

Het mooie is dat je er geen liefdespartner voor nodig hebt. Je kunt een lieve vriend of vriendin vragen of hij of zij dit met je wil uitwisselen. Of een familielid.

En wil je geen vette plakrug, zoals ik? Dan masseer je alleen elkaars armen of handen. Gewoon met een beetje olijfolie uit je keukenkastje.

Als je niemand weet waarmee je dit prettig zou vinden, misschien kun je dan af en toe naar een professionele masseur. Er zijn massages in allerlei zoveel soorten en maten. Het medicijn van regelmatig aangeraakt worden is de investering in geld ruimschoots waard.

Wat heeft dat met coaching te maken?

En waarom schrijf ik hier nou een blogartikel over? Ik ben toch coach, geen masseur? Dat klopt. Maar ik deel mijn persoonlijke ervaringen graag met je. En als massage een van de dingen is die jij voor jezelf kunt organiseren als je behoefte hebt aan veiligheid, verbinding, co-regulatie of nieuwe overtuigingen over ‘mogen ontvangen’, dan wijs ik je daar als coach graag op.

Welke stap kun jij vandaag nog zetten om goed voor jezelf te zorgen?

 

Benieuwd of coaching iets voor jou is? Neem dan contact met me op.

Ik ben Dymph van der Gun, systemisch coach en familieopsteller. In mijn praktijk Goud Coaching in Nijmegen ben je welkom voor coaching en familieopstellingen.

‘We zijn een netwerk van gouden puntjes, wij mensen. Zowel innerlijk als onderling. In de verbindingen tussen die puntjes stroomt het goud.’

 

Populaire blogartikelen:

Gerelateerde artikelen

Fysiotherapie en coaching

Fysiotherapie en coaching

Fysiotherapie en coaching: over het oplappen van symptomen én het onderzoeken van achterliggende patronen. Langdurige stress kan leiden tot pijnklachten, en een coach kan je helpen met de oorzaak.

lees verder
Zelfzorg begint met zelfliefde

Zelfzorg begint met zelfliefde

Een volle bron stroomt zonder leeg te raken. Daarom mag je goed voor jezelf zorgen. Maar je kunt je eigen bron niet voeden als je het jezelf – op een dieper niveau – niet toestaat om dat ook echt te ontvangen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin