Altijd voor anderen zorgen is een gewoonte die vele gezichten kent. Het kan een patroon zijn dat overal in sluipt. Je doet het grotendeels onbewust. En waarschijnlijk voel je je er goed bij.
Altijd voor anderen zorgen kan op heel veel manieren
– Je stelt in vriendschappen vooral vragen aan de ander en geeft het gesprek een andere wending als het te dichtbij jou komt.
– Je let tijdens vergaderingen op of iedereen aan de beurt is geweest of scant op verjaardagen of iedereen het naar zijn zin heeft. Ook al is dat niet je taak.
– Je wilt thuis dat je partner en je kinderen het naar hun zin hebben. Wat voor jou zelf belangrijk is, dat weet je eigenlijk niet eens precies. Je bent in je relatie jezelf kwijtgeraakt.
Ben je als kind gaan zorgen voor een ouder?
Het zou zomaar kunnen dat je als kind al op een bepaalde manier bent gaan zorgen voor de volwassenen. Dat is niet iets wat je verkeerd hebt gedaan, of wat je zelfs maar anders had kunnen doen. Het is de magische liefde van een kind, waarin het hoopt een gemis bij een ouder te kunnen opvullen.
– Verdriet voor mama dragen in de hoop haar pijn te verzachten
– Papa gezelschap houden om zijn eenzaamheid te verlichten
– Of misschien droeg je als kind wel de zorg voor het huishouden of voor jongere broertjes en zusjes
En in het geven aan hen kon jij je groot voelen. Dat voelt fijn, voor kinderen. Belangrijk.
Een patroon dat zich doorzet
In je volwassen leven kun je die gewoonte van altijd voor anderen zorgen echter onbewust steeds opnieuw weer opzoeken. Het voelt immers vertrouwd: zo ken je het, in deze vorm ben je thuis. Dit is jouw definitie van ‘liefde’, omdat je het ooit zo aantrof.
Zo loop je op allerlei gebieden in je leven steeds weer vast in datzelfde patroon: zorgen voor de ander en er zelf bij in schieten. Met als gevolg: leeglopen op te veel verantwoordelijkheid en te weinig kunnen ontvangen. En een diep gevoel van eenzaamheid.
Herkenbaar?
Familieopstellingen
Je kunt hier heel goed naar kijken met een familieopstelling. In een kleine groep en een veilige setting stellen we jouw situatie met representanten op in de ruimte. Dat geeft helderheid en zet innerlijk van alles in beweging. Het kan een ware transformatie zijn.
Een 1-op-1 opstelling kan ook. In een systemisch coachingtraject kunnen deze patronen uitgebreid aan bod komen. Dat biedt helderheid en beweging, én je kunt dan kijken naar hoe je het voortaan anders wilt gaan doen.
___________________
Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Neem contact op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.
Lees meer over coaching.
Informatie en aanmelden workshops familieopstellingen in Nijmegen.
0 Reacties