Home » Blog » Systemisch werk en opstellingen » ‘Ik doe het wel alleen’
Ik doe het wel alleen 2

‘Ik doe het wel alleen’

door | 24 jan, 2023 | Systemisch werk en opstellingen

Ik doe het wel alleen

Je hebt het gevoel dat je het altijd alleen moet doen. Je neemt vanuit een enorm verantwoordelijkheidsgevoel alles op je omdat het anders niet gebeurt. Of omdat het dan tenminste goed gebeurt. Het is langzamerhand een mantra geworden: Ik doe het wel alleen.

En daardoor ben je altijd meer aan het geven dan aan het ontvangen.

Een oud patroon

Misschien heb je je ooit, als kind, de overtuiging moeten aannemen dat je het beter alleen kon doen. Omdat je vader en/of moeder niet beschikbaar waren, emotioneel of in praktisch opzicht. Omdat je te weinig van hen kon ontvangen.

Het was op dat moment de beste oplossing om te overleven.

‘Ik doe het wel alleen’ heeft een prijs

De prijs die je betaalt voor je mantra ‘Ik doe het wel alleen’ is uiteraard dat je te weinig ontvangt. Daar loop je op leeg. En omdat je nooit hebt geleerd te voelen waar jij zelf eigenlijk naar verlangt, ga je ook nog eens onbewust steeds over je eigen grenzen heen.

Maar je betaalt ook nog op een andere manier een prijs voor dit patroon: een veel subtielere. Mensen die geneigd zijn te geven, zijn vaak meesters in het afwenden van situaties waarin er wél ontvangen kan worden.

Pijn vermijden

Nemen van een ander houdt namelijk een risico in: als de uitwisseling niet plaatsvindt, voorwaardelijk is of alsnog teruggetrokken wordt, voel je een diepe pijn. Het is de oude pijn van niet ontvangen hebben wat je als kind zo hebt gemist.

Het patroon van alleen maar geven beschermt je als het ware: het is een manier om die diepe pijn te vermijden.

Daarmee ontneem je jezelf alleen wel de kans op relaties waarin het geven en nemen wél in balans is. Waarin je verbinding kunt ervaren. Waarin je in veiligheid kunt gaan oefenen met ontvangen. Kwetsbaar worden. En helen.

Familieopstellingen

Opstellingen kunnen hierbij helpen. Door je eigen plek in te nemen in je familiesysteem kun je weer gaan ontvangen.

Binnenkort begeleid ik weer een familieopstellingendag in Nijmegen.
Mag jij dit van jezelf ontvangen? 🙂

___________________

Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. 

Neem contact op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.
Lees meer over coaching.
Informatie en aanmelden workshops familieopstellingen in Nijmegen.

Ik ben Dymph van der Gun, systemisch coach en familieopsteller. In mijn praktijk Goud Coaching in Nijmegen ben je welkom voor coaching en familieopstellingen.

‘We zijn een netwerk van gouden puntjes, wij mensen. Zowel innerlijk als onderling. In de verbindingen tussen die puntjes stroomt het goud.’

 

Populaire blogartikelen:

Lees alle blogartikelen over:

Gerelateerde artikelen

Waar ben je onbewust mee verbonden?

Waar ben je onbewust mee verbonden?

We kunnen zonder dat we het doorhebben verbonden zijn met iets of iemand in ons familiesysteem. Die verbinding popt dan in ons dagelijks leven omhoog op een plek die er ogenschijnlijk niets mee te maken heeft. Ik zie het in mijn praktijk regelmatig voorbij komen.

lees verder
Een tafelopstelling met je coach

Een tafelopstelling met je coach

Met een tafelopstelling maak je informatie uit de onderstroom zichtbaar. Je zet poppetjes neer op tafel die de mensen uit een bepaald systeem voorstellen. De opstelling die dan ontstaat en de dynamiek die zichtbaar wordt, zegt iets over hoe iedereen zich tot elkaar verhoudt en wat er speelt.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin