Home » Blog » Systemisch werk en opstellingen » ‘Ik vind het moeilijk om verbinding te maken.’
Ik vind het moeilijk om verbinding te maken

‘Ik vind het moeilijk om verbinding te maken.’

door | 17 okt, 2022 | Systemisch werk en opstellingen

‘Ik vind het moeilijk om verbinding te maken.’ Voel je je eigenlijk altijd eenzaam, ondanks de lieve mensen om je heen? Vind je het moeilijk om in je relatie echt te ontvangen?

Verbinden leer je van je moeder

Van je moeder leer je hoe je je verbindt met anderen. Als jij van haar kon ontvangen, dan kon in die verbinding het Leven door jou heen stromen. Dan sta jij ten opzichte van haar op de plek van het kind.

Als je moeder niet in staat was om jou te geven wat je nodig had, bijvoorbeeld omdat ze zelf een diep gemis voelde – vaak generaties lang van moeder op dochter doorgegeven – dan kan het zijn dat je als kind bent gaan geven aan je moeder. Vanuit een onbewuste, magische liefde. Omdat je het beter wilde maken voor haar.

Dat betekent dat je je kindplek verlaat en als het ware een ouder voor haar wordt, die probeert te voorzien in haar emotionele behoefte.

Als kind gaan zorgen voor je moeder

Dan huilt een moeder uit bij haar kind. Ziet haar dochter als vriendin. Praat met een kind over relatie- of geldproblemen. Of, veel subtieler: maakt een kind zich onzichtbaar om mama niet tot last te zijn. En is moeder niet instaat om zich af te vragen wat het kind ervaart. 

Op die plek, waar je ouder bent van je ouder, kan het jou uiteindelijk niet goed gaan, omdat het Leven jou daar niet kan aantreffen. Het leven kan alleen door jou heen stromen als het jou aantreft op je eigen plek. En dat is per definitie die van kind ten opzichte van je moeder.

Dáár kun je voorspoed ervaren. En alleen daar kun je je met anderen verbinden vanuit een gezond volwassen zijn.

Als je je moeder aanneemt, kun je het leven aannemen

Het gemis dat je voelt in de relatie met je moeder, alles wat er voor jouw gevoel ontbrak en alles wat ze je niet kon geven maar waar je zo naar verlangde, is een gegeven. Daar kun je niets aan veranderen.

Wat je wél kunt veranderen, is hoe je ervoor kiest om in het leven te staan.

Door je moeder innerlijk aan te nemen als jouw moeder, met alles wat er wel én niet was, ook de pijn van jouw gemis, kun je je eigen plek ten opzichte van haar innemen.

Door niet meer te oordelen over wat je allemaal niet goed vindt aan haar, buig je je hoofd voor haar én haar totaalpakketje en zet je jezelf innerlijk weer op de plek van het kind.

In het ‘nemen’ van je moeder verbind je je met de stroom van het leven. En daar zit ook de verbinding met anderen.

______________________________________
Je bent welkom voor een familieopstelling bij Goud Coaching.

De afbeelding is een uitsnede van The Daughter of the Daughter of my Daughter van Julie Dillon

Goud Coaching is de praktijk van Dymph van der Gun in Nijmegen. Je bent er welkom voor coaching en familieopstellingen.

‘We zijn een netwerk van gouden puntjes, wij mensen. Zowel innerlijk als onderling. In de verbindingen tussen die puntjes stroomt het goud.’

 

 

Lees meer over familieopstellingen
Lees meer over coaching
Zelf een afspraak maken 

 

 

Interessante artikelen:

 

Gerelateerde artikelen

Systemisch Coachen en een ontdekking op het kerkhof

Systemisch Coachen en een ontdekking op het kerkhof

Ik heb me vorige week bij het Bert Hellinger Instituut Nederland laten voeden, raken en bewegen bij de start van de opleiding Systemisch Coachen. Bij systemisch coachen kijken we naar de systemen waar we als mens deel van uitmaken, wat onze plek daarin is en hoe al die verschillende systemen in ons dagelijkse leven door ons heen werken.

lees verder
Een tafelopstelling met je coach

Een tafelopstelling met je coach

Met een tafelopstelling maak je informatie uit de onderstroom zichtbaar. Je zet poppetjes neer op tafel die de mensen uit een bepaald systeem voorstellen. De opstelling die dan ontstaat en de dynamiek die zichtbaar wordt, zegt iets over hoe iedereen zich tot elkaar verhoudt en wat er speelt.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin