Home » Blog » Systemisch werk en opstellingen » ‘Ik vind het moeilijk om verbinding te maken.’
Ik vind het moeilijk om verbinding te maken

‘Ik vind het moeilijk om verbinding te maken.’

door | 17 okt, 2022 | Systemisch werk en opstellingen

‘Ik vind het moeilijk om verbinding te maken.’ Voel je je eigenlijk altijd eenzaam, ondanks de lieve mensen om je heen? Vind je het moeilijk om in je relatie echt te ontvangen?

Verbinden leer je van je moeder

Van je moeder leer je hoe je je verbindt met anderen. Als jij van haar kon ontvangen, dan kon in die verbinding het Leven door jou heen stromen. Dan sta jij ten opzichte van haar op de plek van het kind.

Als je moeder niet in staat was om jou te geven wat je nodig had, bijvoorbeeld omdat ze zelf een diep gemis voelde – vaak generaties lang van moeder op dochter doorgegeven – dan kan het zijn dat je als kind bent gaan geven aan je moeder. Vanuit een onbewuste, magische liefde. Omdat je het beter wilde maken voor haar.

Dat betekent dat je je kindplek verlaat en als het ware een ouder voor haar wordt, die probeert te voorzien in haar emotionele behoefte.

Als kind gaan zorgen voor je moeder

Dan huilt een moeder uit bij haar kind. Ziet haar dochter als vriendin. Praat met een kind over relatie- of geldproblemen. Of, veel subtieler: maakt een kind zich onzichtbaar om mama niet tot last te zijn. En is moeder niet instaat om zich af te vragen wat het kind ervaart. 

Op die plek, waar je ouder bent van je ouder, kan het jou uiteindelijk niet goed gaan, omdat het Leven jou daar niet kan aantreffen. Het leven kan alleen door jou heen stromen als het jou aantreft op je eigen plek. En dat is per definitie die van kind ten opzichte van je moeder.

Dáár kun je voorspoed ervaren. En alleen daar kun je je met anderen verbinden vanuit een gezond volwassen zijn.

Als je je moeder aanneemt, kun je het leven aannemen

Het gemis dat je voelt in de relatie met je moeder, alles wat er voor jouw gevoel ontbrak en alles wat ze je niet kon geven maar waar je zo naar verlangde, is een gegeven. Daar kun je niets aan veranderen.

Wat je wél kunt veranderen, is hoe je ervoor kiest om in het leven te staan.

Door je moeder innerlijk aan te nemen als jouw moeder, met alles wat er wel én niet was, ook de pijn van jouw gemis, kun je je eigen plek ten opzichte van haar innemen.

Door niet meer te oordelen over wat je allemaal niet goed vindt aan haar, buig je je hoofd voor haar én haar totaalpakketje en zet je jezelf innerlijk weer op de plek van het kind.

In het ‘nemen’ van je moeder verbind je je met de stroom van het leven. En daar zit ook de verbinding met anderen.

______________________________________
Je bent welkom voor een familieopstelling bij Goud Coaching.

De afbeelding is een uitsnede van The Daughter of the Daughter of my Daughter van Julie Dillon

Ik ben Dymph van der Gun, systemisch coach en familieopsteller. In mijn praktijk Goud Coaching in Nijmegen ben je welkom voor coaching en familieopstellingen.

‘We zijn een netwerk van gouden puntjes, wij mensen. Zowel innerlijk als onderling. In de verbindingen tussen die puntjes stroomt het goud.’

 

Populaire blogartikelen:

Lees alle blogartikelen over:

Gerelateerde artikelen

Je eigen familieopstelling verzin je niet zelf

Je eigen familieopstelling verzin je niet zelf

Je kunt bij mij geen familieopstelling op maat bestellen. Dat wil zeggen: je kunt niet van tevoren bepalen waar we in de opstelling mee zullen werken. Wat je wél kunt doen, is aan mij vertellen waar je mee worstelt, waar je last van hebt, wat de pijn is, of wat het patroon is waar je maar niet vanaf komt.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin