Ik kan niet ontspannen
Ze heeft eindelijk vakantie en toch kan ze niet ontspannen.
Ze heeft het hartstikke nodig om bij te tanken en haar vriendinnen lijken het prima te kunnen, met een tijdschrift lekker in de zon. Maar zij blijft onrustig. Er móet iets uit haar handen komen. Ze moet zich ‘nuttig maken’.
Hij zou het nooit goedgekeurd hebben
‘Van wie heb je dat geleerd?’, vraag ik.
“Van mijn moeder, denk ik”, zegt ze.
Het antwoord voelt nog niet raak.
“Van wie zijn de ogen die je op je gericht voelt als je op de bank gaat liggen Netflixen?”
“Van mijn vader.”
Ze zwijgt even.
“Die zou het ook nooit goedgekeurd hebben als mijn moeder rustte.”
Zo gaat het.
‘Zo doen wij dat’
Je hebt het je moeder zien doen, toen je opgroeide, en daardoor heb je van haar onbewust geleerd: ‘zo doen wij dat’. Maar de drijvende kracht erachter is niet zelden een ongezonde vorm van mannelijke energie die voorbijgaat aan wat er eigenlijk nodig is.
Dat betekent natuurlijk niet dat je in je volwassen leven letterlijk iets MOET van je vader – of van andere mannen.
Het betekent dat je zelf heel goed in contact staat met precies die ongezonde mannelijke energie in jouzelf. Die energie die maakt dat je maar dóór blijft gaan.
Ongezonde mannelijke en vrouwelijke energie
We hebben immers allemaal zowel mannelijke als vrouwelijke energie in ons: gezonde én ongezonde uitersten. (Je mag het ook iets anders noemen als dat beter voor jou werkt. Het is natuurlijk maar een model, een representatie van de frequenties waar we uit bestaan).
We onderzochten ook de tegenpolen ervan. Hoe voelt gezonde mannelijke energie in je lijf? Hoe kijk je vanaf die plek aan tegen rusten, tegen nietsdoen? En wat gebeurt er als je contact maakt met je vrouwelijke energie? Hoe goed lukt dat?
Zo brachten we in kaart welke krachten er in haar aan het werk zijn. Waar ze ze tegenkomt in haar leven en ook hoe ze zich verhouden tot elkaar en tot ‘ik kan niet ontspannen’.
(Feilloos voelde ze wat er gebeurde, en dat voor een vrouw die maar bleef roepen dat ze nou eenmaal niet zo goed was in voelen en dat ze steeds maar dacht ‘Ik doe het vast niet goed’.)
Waarom zo’n oefening?
Waarom doe ik met coachees nou zo’n oefening in een coachingsessie?
Omdat je op deze manier stukje bij beetje ontdekt wat er allemaal in je aanwezig is. Je hiermee wéér een facet van jezelf leert kennen. En je steeds een laagje dieper thuiskomt in je eigen leven.
En het mooie aan dit soort ervaringen in de coachingruimte is dat je dingen leert door ze te ervaren in plaats van te bedenken. De inzichten vinden niet plaats in je hoofd, maar in je lijf.
Dezelfde situatie de volgende keer
En omdat dat je proces innerlijk op een andere manier in jezelf verankert, treed je daarna dezelfde situaties automatisch met een andere bril tegemoet.
En dáár vinden de verschuivingen plaats.
_____________
Wil jij hier ook mee aan de slag? Boek een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek als je benieuwd bent of coaching iets voor jou zou kunnen zijn. Lees hier meer over coaching bij Praktijk Goud Coaching.
0 Reacties