Grenzen

Hoogsensitiviteit en grenzen

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit en grenzen, hoe zit dat precies? Eén op de vijf mensen is hoogsensitief. Hoogsensitiviteit komt voort uit de hersenen: het verwijst naar de manier waarop je de wereld waarneemt en waarop je zenuwstelsel en je brein die informatie verwerken. Kort gezegd hebben hoogsensitieve mensen:

– een verhoogd vermogen om prikkels waar te nemen
– een diepgaande verwerking van prikkels in de hersenen

Er is overigens een verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Hooggevoeligheid is de emotionele reactie die een hoogsensitief persoon kan krijgen door overprikkeling. Wie goed omgaat met hoogsensitiviteit, hoeft dus geen last te hebben van hooggevoeligheid.

 

Wat heeft hoogsensitiviteit te maken met grenzen aangeven?

We weten over hoogsensitieve personen (hsp’s) dat ze creatiever zijn, een sterker rechtvaardigheidsgevoel hebben, hulpvaardiger zijn en goed verbanden kunnen leggen. Verder zijn ze genuanceerd, intuïtief, subtiel en hebben ze een groot gevoel voor esthetiek.

Je kunt je voorstellen dat al die eigenschappen samen ervoor kunnen zorgen dat je je heel goed kunt afstemmen op je omgeving. Dat je kunt aanvoelen of er harmonie is in een bepaalde situatie of een relatie. En dat je goed kunt inschatten hoe het met de ander gaat en wat hij of zij nodig heeft.

En daar gaat het vaak mis met hsp’s en grenzen.

Jezelf wegcijferen

Want als je al van jongs af aan je antennes richt op mensen in je omgeving en daar zeer sterk rekening mee houdt, dan heb je je aangewend om op sociaal, emotioneel of ernergetisch vlak goed voor de ander ‘te zorgen’. Vaak begint dat al onbewust in onze heel vroege kindertijd, in ons gezin van herkomst.

Een risico daarvan is dat je je hebt aangewend om de behoeften van een ander helemaal voor te laten gaan. Of zelfs dat je helemaal niet meer weet wat jouw behoeftes en verlangens eigenlijk zijn. Je voortdurend aanpassen kost bakken energie.

 

Hoe verander je dat?

Beter omgaan met je hoogsensitiviteit en grenzen is soms niet gemakkelijk. Want je aanpassen en wegcijferen is niet iets wat je van de ene op de andere dag anders kunt gaan doen. Ook al zou je je gedrag veranderen: op de achtergrond spelen er allerlei mechanismen mee die een enorme invloed hebben zonder dat je het doorhebt.

– Je kunt je enorm schuldig voelen als je niet voor de ander zorgt
– Je kunt bang zijn voor oordeel of afwijzing als je de behoeftes van anderen niet langer voor laat gaan
– Je kunt jezelf slecht vinden als je een ander niet op de eerst plaats zet en je daardoor schamen

Probeer maar eens

Doe je ogen dicht en stel je maar eens voor dat iemand iets van je vraagt en dat je ‘nee’ zegt. Wat gebeurt er dan in jou? (Probeer nu niets te doen, alleen aanwezig blijven bij het gevoel en goed waarnemen.)

Misschien voel je onrust. Misschien voel je ergens in je lijf spanning opkomen. Misschien voel je meteen de neiging om alsnog snel ja te zeggen. Misschien maak je je zorgen of die persoon jou dan nog wel aardig zal vinden. Misschien vind je jezelf slecht als je nee zegt. Kun je waarnemen wat er in je omgaat als je je dat voorstelt?

Het valt niet mee om dat te verduren.

Verbinding met jezelf

Om die oude gewoontes te veranderen, mag je stap voor stap eerst weer verbinding maken met jezelf en met je lijf.

Eerst waarnemen: Voelen wat er gebeurt, wat het met je doet. Ontdekken wanneer je bepaalde dingen doet en hoe je daar zelf op reageert. Daarna goed voor jezelf leren zorgen: op tijd rusten, ontspannen, voeden, opladen, bewegen.

En als je dat met jezelf oefent en je kunt daarin op jezelf leren vertrouwen, dán kun je ook op zoek naar een andere manier om je tot de wereld te verhouden. Op een manier die én gezonder is voor jou én voor je relatie met anderen.

 

Hoogsensitiviteit en grenzen

Juist als een hoogsensitief mens met een groot empatisch vermogen en een enorm rechtvaardigheidgevoel is het heel nuttig om te leren voelen waar je grenzen liggen. Zodat jóuw behoeftes en verlangens voortaan ook aan bod mogen komen. En je niet langer leegloopt op het voortdurend aanpassen aan de ander.

 

 

Wil jij hier ook mee gaan oefenen?
Neem gratis en vrijblijvend contact op om te kijken of een coachingtraject iets voor jou is.
Of lees eerst meer over coaching bij Praktijk Goud Coaching.

Delen
Gepubliceerd door:
Dymph van der Gun

Recente artikelen

Gezien worden door je vader en moeder

Het verlangen naar gezien worden door je vader en moeder - en wat daarin het…

4 dagen geleden

Je loopt op je werk tegen jezelf aan

Hier loop je tegenaan op je werk: jezelf. Externe factoren zijn een gegeven. Waar je…

2 maanden geleden

Je kunt je alleen verbinden met anderen als je aanwezig bent in jezelf

Je kunt je alleen verbinden met anderen - of dat nou je geliefde is, je…

2 maanden geleden

Kun je verandering toestaan?

Kun je verandering toestaan? We veranderen met de snelheid van het licht. Heb je je…

2 maanden geleden

Komen opdagen voor jezelf

Komen opdagen voor jezelf is iets anders dan doorbikkelen, dan de routine erdoorheen rammen, dan…

7 maanden geleden

Kinderen zijn het beste af bij de ouder die …

"Kinderen zijn het beste af bij de ouder die met het meeste respect over de…

7 maanden geleden