“Ik weet wel dat ik aan selfcare moet doen”, riep een vrouw in mijn praktijk vertwijfeld “maar wat is dat dan? Moet ik dan in bad gaan en mezelf daarna helemaal insmeren met bodymilk? Is het dan gelukt?”
Zelfzorg of, op z’n Engels self care: de socials, blogs en tijdschriften staan er vol mee. We mogen goed voor onszelf zorgen. We mogen lief zijn voor ons lijf. We mogen dingen doen waarmee we onszelf eren en onze ziel voeden.
Maar hoe ziet zelfzorg eruit als je het gevoel hebt dat je alles alleen moet doen? Als je problemen hebt die niet meteen kunnen worden opgelost? Als je vindt dat je geen zelfzorg verdient? Als je uitgeput bent? Als je juist zo wanhopig graag wilt dat iemand anders voor jóu zorgt? Waar moet je dan in hemelsnaam beginnen?
Eerst.
Vul je leeggeraakte beker, je innerlijke bron, weer in zoverre dat je met je situatie om kunt gaan zonder dat het nog meer kost dan het tot nu toe al gedaan heeft.
Dan.
Zorg dan dat je beker ook gevuld blijft. Een stromende innerlijke bron zorgt ervoor dat je de dingen kunt doen zonder dat het ten koste gaat van je energie, je zenuwstelsel of je levenskracht. Een volle bron blijft stromen zonder leeg te raken, wat je er ook uitgiet. Er is dan altijd genoeg voor jou – en voor anderen.
Maar hoe ziet dat er dan in de praktijk uit? Hoe kun je je beker dan vullen?
Ik merk dat zelfzorg voor mij vooraleerst heeft te maken met de basisbehoeften van mijn lichaam: voldoende slaap, warmte, voedzaam eten en water.
En daarna komen rust, ontspanning en plezier: alles wat geruststellend en voedend is voor lichaam, geest en ziel. Zachte dingen aanraken, me verbinden met de natuur door op het gras te liggen, vrijen met mezelf, dansen, spelen met mijn kinderen. Het gezelschap van vrouwen opzoeken omdat zusterschap zo helend is. Manieren zoeken om mijn energie te gronden.
Zorgen voor jezelf betekent ook: grenzen aangeven. ‘Nee’ zeggen om je agenda leeg te houden, zodat je je kunt terugtrekken en opladen. Hulp vragen als je het nodig hebt. Oude wonden helen, met of zonder hulp van een professional. Je dagelijks afvragen: wat is op dit moment voedend voor mij? En jezelf dan als enige het recht geven om te bepalen wat jij precies nodig hebt.
Maar nu komt het:
Je kunt al die dingen niet doen als je het jezelf – op een dieper niveau – niet toestaat om het ook echt te ontvangen.
Dus aan de basis van zelfzorg staat zelfliefde.
Houd van jezelf met alles wat er bij jou is. Dus óók al die fouten die je maakt, de pijn die je voelt, de rotzooi die je er soms van maakt. Het duister in je diepste krochten én het licht dat je in je draagt. Je hoeft echt niet meer of anders te zijn om liefde te mogen ontvangen. Je bent nu al liefde waard. Houd van jezelf zoals je nú bent. Echt op dít moment.
Dit is een pad om voor jezelf te gaan ontvouwen. Begin daarmee klein. En ga dan langzaam voelen waar self care voor jou in zit. Wat is er nodig? Waar heb jij behoefte aan? Wat mag jij iets meer afbakenen in je leven om langzaam ruimte voor jezelf te gaan voelen?
De volgende vijf eenvoudige dingen kun je meteen al doen, ongeacht waar je nu staat. Doe ze dagelijks en kijk wat er gebeurt.
Dikke kans dat er al iets begint te verschuiven van binnen als je deze dingen dagelijks doet. Ik ben benieuwd!
Ik gebruik in mijn blogartikelen geanonimiseerde voorbeelden uit mijn eigen praktijk, altijd met expliciete toestemming van de coachee.
Wil je hier zelf ook mee aan de slag? Neem dan contact met me op.
De prachtige steen op de foto is van Annemieke Bouwman (@annemieke.bouwman op Instagram)
Hier loop je tegenaan op je werk: jezelf. Externe factoren zijn een gegeven. Waar je…
Je kunt je alleen verbinden met anderen - of dat nou je geliefde is, je…
Kun je verandering toestaan? We veranderen met de snelheid van het licht. Heb je je…
Komen opdagen voor jezelf is iets anders dan doorbikkelen, dan de routine erdoorheen rammen, dan…
"Kinderen zijn het beste af bij de ouder die met het meeste respect over de…
Scheiden is rottend binnenstebuiten. Alles wat er zichtbaar is aan de buitenkant, valt nog in…