Home » Blog » Lijf en adem » Zelfzorg begint met zelfliefde
Zelfzorg

Zelfzorg begint met zelfliefde

door | 28 dec, 2020 | Lijf en adem

“Ik weet wel dat ik aan selfcare moet doen”, riep een vrouw in mijn praktijk vertwijfeld “maar wat is dat dan? Moet ik dan in bad gaan en mezelf daarna helemaal insmeren met bodymilk? Is het dan gelukt?”

Zelfzorg of, op z’n Engels self care: de socials, blogs en tijdschriften staan er vol mee. We mogen goed voor onszelf zorgen. We mogen lief zijn voor ons lijf. We mogen dingen doen waarmee we onszelf eren en onze ziel voeden.

Maar hoe ziet zelfzorg eruit als je het gevoel hebt dat je alles alleen moet doen? Als je problemen hebt die niet meteen kunnen worden opgelost? Als je vindt dat je geen zelfzorg verdient? Als je uitgeput bent? Als je juist zo wanhopig graag wilt dat iemand anders voor jóu zorgt? Waar moet je dan in hemelsnaam beginnen?

Een volle bron stroomt zonder leeg te raken

Eerst.
Vul je leeggeraakte beker, je innerlijke bron, weer in zoverre dat je met je situatie om kunt gaan zonder dat het nog meer kost dan het tot nu toe al gedaan heeft.

Dan.
Zorg dan dat je beker ook gevuld blijft. Een stromende innerlijke bron zorgt ervoor dat je de dingen kunt doen zonder dat het ten koste gaat van je energie, je zenuwstelsel of je levenskracht. Een volle bron blijft stromen zonder leeg te raken, wat je er ook uitgiet. Er is dan altijd genoeg voor jou – en voor anderen.

Maar hoe ziet dat er dan in de praktijk uit? Hoe kun je je beker dan vullen?

Ik merk dat zelfzorg voor mij vooraleerst heeft te maken met de basisbehoeften van mijn lichaam: voldoende slaap, warmte, voedzaam eten en water.

En daarna komen rust, ontspanning en plezier: alles wat geruststellend en voedend is voor lichaam, geest en ziel. Zachte dingen aanraken, me verbinden met de natuur door op het gras te liggen, vrijen met mezelf, dansen, spelen met mijn kinderen. Het gezelschap van vrouwen opzoeken omdat zusterschap zo helend is. Manieren zoeken om mijn energie te gronden.

Zorgen voor jezelf betekent ook: grenzen aangeven. ‘Nee’ zeggen om je agenda leeg te houden, zodat je je kunt terugtrekken en opladen. Hulp vragen als je het nodig hebt. Oude wonden helen, met of zonder hulp van een professional. Je dagelijks afvragen: wat is op dit moment voedend voor mij? En jezelf dan als enige het recht geven om te bepalen wat jij precies nodig hebt.

Maar nu komt het:

Je kunt al die dingen niet doen als je het jezelf – op een dieper niveau – niet toestaat om het ook echt te ontvangen.

Dus aan de basis van zelfzorg staat zelfliefde.

Zelfzorg begint met zelfliefde

Houd van jezelf met alles wat er bij jou is. Dus óók al die fouten die je maakt, de pijn die je voelt, de rotzooi die je er soms van maakt. Het duister in je diepste krochten én het licht dat je in je draagt. Je hoeft echt niet meer of anders te zijn om liefde te mogen ontvangen. Je bent nu al liefde waard. Houd van jezelf zoals je nú bent. Echt op dít moment.

Dit is een pad om voor jezelf te gaan ontvouwen. Begin daarmee klein. En ga dan langzaam voelen waar self care voor jou in zit. Wat is er nodig? Waar heb jij behoefte aan? Wat mag jij iets meer afbakenen in je leven om langzaam ruimte voor jezelf te gaan voelen?

Vijf super eenvoudige zelfzorg dingen (om meteen al mee te beginnen)

De volgende vijf eenvoudige dingen kun je meteen al doen, ongeacht waar je nu staat. Doe ze dagelijks en kijk wat er gebeurt.

  1. Adem drie keer bewust in en uit. Echt! Meer niet. Doe het met aandacht: in door je neus, ietsjes dieper dan normaal, uit door je mond, een beetje langer dan normaal.
  2. Leg één hand op je buik en de andere op je hart. Doe het nu. Voel gedurende een paar ademhalingen even waar je handen jou raken.
  3. Drink een glas schoon water.
  4. Kijk jezelf aan in de spiegel.
  5. Kneed je voeten iedere keer dat je doucht even met je hand. Onderkant, bovenkant, zijkanten. En zeg dan ‘dank je wel’.

Dikke kans dat er al iets begint te verschuiven van binnen als je deze dingen dagelijks doet. Ik ben benieuwd!

 

 

 

Ik gebruik in mijn blogartikelen geanonimiseerde voorbeelden uit mijn eigen praktijk, altijd met expliciete toestemming van de coachee.

Wil je hier zelf ook mee aan de slag? Neem dan contact met me op.

 

De prachtige steen op de foto is van Annemieke Bouwman (@annemieke.bouwman op Instagram)

Goud Coaching is de praktijk van Dymph van der Gun in Nijmegen. Je bent er welkom voor coaching en familieopstellingen.

‘We zijn een netwerk van gouden puntjes, wij mensen. Zowel innerlijk als onderling. In de verbindingen tussen die puntjes stroomt het goud.’

 

 

Lees meer over familieopstellingen
Lees meer over coaching
Zelf een afspraak maken 

 

 

Interessante artikelen:

 

Gerelateerde artikelen

Slapen op je werk

Slapen op je werk

Slapen op het werk, dat kan natuurlijk niet iedereen. Er zijn misschien geen afgebakende pauzes, er is zelden een ruimte waar je je terug kunt trekken zonder gestoord te worden. Maar stel dat dat er wel zou zijn?

lees verder
Fysiotherapie en coaching

Fysiotherapie en coaching

Fysiotherapie en coaching: over het oplappen van symptomen én het onderzoeken van achterliggende patronen. Langdurige stress kan leiden tot pijnklachten, en een coach kan je helpen met de oorzaak.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin