Home » Blog » Bewustzijn » Hoe doe jij de ander of jezelf geweld aan?
Hoe doe jij de ander of jezelf geweld aan 2

Hoe doe jij de ander of jezelf geweld aan?

door | 22 dec, 2023 | Bewustzijn

We hebben allemaal daderschap en slachtofferschap in ons. Iedereen. Alle polariteiten in de buitenwereld zijn ook in onze binnenwereld aanwezig. Pas als we dat in onszelf volledig kunnen aankijken en in het licht van het bewustzijn kunnen brengen, hoeft het in de buitenwereld niet langer aan ons getoond te worden.

Waarin kun jij je eigen daderschap ontdekken? Hoe doe jij de ander of jezelf geweld aan?

Hier een paar vragen om dat te onderzoeken. Kijk of je zacht kunt zijn in je onderzoek. Doe het met milde nieuwsgierigheid. En wees tegelijkertijd ook volledig eerlijk tegenover jezelf.

Hoe doe jij de ander of jezelf geweld aan?

1. Waar ben jij medepleger in het daderschap van je collectief? Waar profiteer jij bijvoorbeeld van de vruchten – meestal in de vorm van je privileges en je welvaart – van het kolonialisme, kapitalisme en patriarchaat waar onze samenleving op is gebouwd? Op wat voor manieren kijk jij daarin weg van je verantwoordelijkheid omdat die je te veel ongemak oplevert?

2. Waar doe jij een ander geweld aan? Is dat in de communicatie met je geliefde? In het contact met je kinderen? In het tegemoet treden van de ander in onze omgeving, van groeperingen in onze samenleving?

3. Waar ben jij dader in de relatie met jezelf? Op wat voor manieren doe jij jezelf geweld aan? Waar veroordeel jij jezelf? Waar leg jij jezelf het zwijgen op? Waar ga jij over je eigen grenzen heen? Waar laat je over je grenzen gaan? Op wat voor manieren doe jij je lichaam iets aan? Waarin mag jij van jezelf niet bestaan? Hoe onderdruk je je zelf?

Erkennen wat er is.
Er de ogen op richten en van binnenuit zeggen:
‘Ja, jij bestaat’.

 

_____________________

Meld je aan voor een workshop familieopstellingen in Nijmegen
Plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek als je benieuwd bent of coaching iets voor je is
Lees meer over coaching bij Goud Coaching

Ik ben Dymph van der Gun, systemisch coach en familieopsteller. In mijn praktijk Goud Coaching in Nijmegen ben je welkom voor coaching en familieopstellingen.

‘We zijn een netwerk van gouden puntjes, wij mensen. Zowel innerlijk als onderling. In de verbindingen tussen die puntjes stroomt het goud.’

 

Populaire blogartikelen:

Gerelateerde artikelen

Verlangen

Verlangen

Verlangen met een richting geeft een impuls. Er is ook een optie zonder richting. Verlangen als doel op zich. Kun je dat verduren?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin