Home » Blog » Bewustzijn » We zijn allemaal dader en slachtoffer
We zijn allemaal dader en slachtoffer 2

We zijn allemaal dader en slachtoffer

door | 15 dec, 2023 | Bewustzijn

We zijn allemaal dader en slachtoffer

Wat we in de wereld zien gebeuren is een afspiegeling van wat er binnenin ons is. Alle polariteit en in de wereld zijn ook binnenin ons aanwezig. Zo hebben we ook allemaal daderschap en slachtofferschap in ons.

Een systeem wil heel zijn: alle delen die het geheel uitmaken willen erbij mogen horen. Zo werkt het ook met ons innerlijk systeem. Alle polariteiten in onszelf willen in het licht van ons bewustzijn gebracht worden.

Dan pas is het niet meer nodig om ze in de buitenwereld steeds opnieuw aan ons te tonen.

Daarvoor moeten we dus ook ons eigen daderschap erkennen. En dat doe je door het aan te kijken in jezelf, in die hoeken van je innerlijk waar je nog geen licht op schijnt. We zijn allemaal dader en slachtoffer.

Wat kan ik doen?

Bij de inzet van geweld en bij alle vormen van onderdrukking in de wereld om ons heen komt er in het gevoel van machteloosheid en frustratie steeds weer die vraag: ‘Ja, maar wat kan IK nou doen?’

Nou, in de buitenwereld kun je actievoeren, boycotten, spreken, ondertekenen, steunen, doneren, je invloed aanwenden, je podium gebruiken, je bestuurlijke macht inzetten. Die dingen zijn allemaal heel belangrijk omdat het tools VAN het systeem zijn waarmee je IN het systeem kunt werken.

Maar je kunt het systeem als totaal er niet mee veranderen. Want een systeem wil overleven: het zal zichzelf nooit door middel van zichzelf te gronde richten. Uiteindelijk zijn die daden dan ook pleisters op een stinkende systemische en collectieve wond.

As within, so without.

Bij jezelf te rade gaan

Ik wens voor je dat je bij jezelf te rade kunt gaan: Waar ben jij dader? Hoe doe jij de ander geweld aan, maar vooral ook: op wat voor manieren doe jij jezelf geweld aan?

We zijn allemaal dader en slachtoffer.

 

_________________________________________________

Meld je aan voor een workshop familieopstellingen in Nijmegen
Plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek als je benieuwd bent of coaching iets voor je is
Lees meer over coaching bij Goud Coaching

Ik ben Dymph van der Gun, systemisch coach en familieopsteller. In mijn praktijk Goud Coaching in Nijmegen ben je welkom voor coaching en familieopstellingen.

‘We zijn een netwerk van gouden puntjes, wij mensen. Zowel innerlijk als onderling. In de verbindingen tussen die puntjes stroomt het goud.’

 

Populaire blogartikelen:

Gerelateerde artikelen

Verlangen

Verlangen

Verlangen met een richting geeft een impuls. Er is ook een optie zonder richting. Verlangen als doel op zich. Kun je dat verduren?

lees verder
Je hoeft helemaal niet blij te zijn

Je hoeft helemaal niet blij te zijn

Laat je niet wijs maken dat je altijd blij moet zijn. Ten eerste is dat niet te doen en ten tweede slaat het nergens op. We leven als mens op aarde nou eenmaal in een wereld van polariteiten: van uitersten. En als je probeert om je ‘negatieve’ emoties niet te voelen, dan ontken je de helft van je menselijke aard.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin