Home » Blog » Systemisch werk en opstellingen » Representant zijn bij een familieopstelling kan ik dat wel?
representant zijn bij een familieopstelling kan ik dat wel 1

Representant zijn bij een familieopstelling kan ik dat wel?

door | 19 dec, 2022 | Systemisch werk en opstellingen

Van mensen die nog nooit eerder een familieopstellingendag hebben meegemaakt, krijg ik vaak de vraag: Representant zijn bij een familieopstelling kan ik dat wel?

Het korte antwoord is: Ja, dat kun je.

Wat is een representant?

Een familieopstelling doen we met een groep mensen. Eén persoon brengt een vraag in en ontvangt een opstelling. De andere mensen in de groep stellen zich beschikbaar om mee te werken aan die opstelling.

De begeleider bepaalt welke elementen uit het vraagstuk van de vraaginbrenger mee zullen doen, bijvoorbeeld de moeder, de vader, of andere familieleden. En wellicht ook abstracte elementen zoals het verlangen, het geheim, de miskraam, het lot of het land van herkomst.

Dan worden er mensen uit de kring gekozen om die elementen te representeren. Dat zijn dus de representanten. Zodra zij in het midden worden opgesteld, begint de familieopstelling.

Dat kan ik vast niet.

Als representant hoef je niks te kennen of te kunnen. Het is geen rollenspel of toneelstukje. Je hoeft ook de vraaginbrenger niet te kennen. Je doet gewoon mee door beschikbaar te zijn en datgene wat je representeert, door je heen te laten stromen. Dat gaat vanzelf. Iedereen kan het.

De begeleider stelt vragen aan jou als representant over wat je denkt, voelt, ervaart. Ook kan de begeleider systemische zinnen aanreiken die je als representant uitspreekt.

Hóe het precies werkt, is niet helemaal duidelijk, maar iedereen die het ooit mee heeft gemaakt, zelfs de grootste sceptici, beamen dát het werkt.

Wat heb ik eraan om representant te zijn?

Representeren is vaak een diepgaande ervaring. Soms worden er stukken aangeraakt die ook in jouw eigen achtergrond spelen en resoneert je hele wezen mee met de opstelling. Soms brengt het inzicht of een verbreding van je perspectief door het ervaren van de positie van een ander.

Ook als je op de dag zelf uiteindelijk niet wordt ingezet als representant, draag je ‘het veld’ mede door je aanwezigheid. Ook dat is een rijke ervaring. Bovendien geeft het je de kans om eens van dichtbij te bekijken hoe het nou precies in zijn werk gaat.
_______

Meer lezen over representant zijn: Bert Hellinger Instituut.

Kom de magie zelf meemaken!
Alle info en aanmelden voor een familieopstelling bij Goud Coaching: familieopstelling in Nijmegen.

Ik ben Dymph van der Gun, systemisch coach en familieopsteller. In mijn praktijk Goud Coaching in Nijmegen ben je welkom voor coaching en familieopstellingen.

‘We zijn een netwerk van gouden puntjes, wij mensen. Zowel innerlijk als onderling. In de verbindingen tussen die puntjes stroomt het goud.’

 

Populaire blogartikelen:

Lees alle blogartikelen over:

Gerelateerde artikelen

Altijd voor anderen zorgen

Altijd voor anderen zorgen

Altijd voor anderen zorgen is een gewoonte die vele gezichten kent. Het kan een patroon zijn dat overal in sluipt. En het zou zomaar kunnen dat je daar – geheel onbewust – als kind al mee begonnen bent.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin