Home » Blog » Systemisch werk en opstellingen » Vijf dingen om op te letten als je een opsteller zoekt
Vijf dingen om op te letten als je een opsteller zoekt 1

Vijf dingen om op te letten als je een opsteller zoekt

door | 21 dec, 2022 | Systemisch werk en opstellingen

Kijk nou! We staan in een speciale uitgave van Psychologie Magazine. Nou ja, niet ik persoonlijk, maar mijn beroepsgroep van familieopstellers.

Familieopstellingen steeds bekender

Heerlijk dat we met z’n allen langzaam maar zeker gaan leven naar het gegeven dat alles met elkaar verbonden is en dat waar je vandaan komt mede bepaalt waar je nu bent. 

Famillieopstellingen worden steeds meer bekend bij een groot publiek en dat is mooi. Want zo wordt het voor iedereen laagdrempeliger om met deze krachtige methode in aanraking te komen.

Tegelijkertijd komen er met het groeien van die interesse ook steeds meer opstellers bij. Ik zie om me heen niet alleen de opstellers maar ook de opleidingen voor familieopstellingen als paddenstoelen uit de grond schieten.

Opstellen is een ambacht

Opstellingen begeleiden is een ambacht. En systemisch coachen ook. Er is niet alleen kennis voor nodig, maar ook doorleefde ervaring. Ik wens iedereen die ermee wil werken dat hij meters kan maken en al doende kan leren (inclusief mezelf). En tegelijkertijd wens ik het cliënten en coachees ook toe dat ze in goede handen zijn en er bedding is bij de begeleiders waar ze zich aan toevertrouwen.

Niet alleen omdat dat jou als deelnemer aan een opstellingendag veiligheid biedt, maar ook omdat iedere begeleider jou slechts mee kan nemen tot aan de grenzen van zijn eigen opgedane ervaring, persoonlijke ontwikkeling en spirituele en emotionele groei. Dus hoe steviger de begeleider, hoe meer je aan je opstelling of systemische coachingsessie hebt.

Vijf dingen om op te letten als je een opsteller zoekt

Het is zeker niet zo dat een coach of opsteller hoog moet scoren op alle onderstaande punten om goed te zijn of je te kunnen bieden wat je nodig hebt. Integendeel: iedereen vindt op zijn eigen manier zijn eigen kracht. Het zijn uitgangspunten die misschien houvast bieden.

Vijf dingen om op te letten als je een opsteller zoekt.

 

1 Wat voor opleiding heeft een opsteller?

Is dat een online cursus van twee dagen? Of is het een specialistische, langerdurende opleiding bij een geaccrediteerde onderwijsinstelling? Er zitten vele varianten tussen die twee uitersten. Vraag er gerust naar.

2 Hoeveel opstellingen heeft een begeleider zelf ingekocht op eigen thema’s en triggers?

Hoe meer iemand het eigen systeem heeft opgesteld en bij zichzelf de diepte in is gegaan, hoe meer de kennis van de werking van opstellingen innerlijk is verankerd en hoe minder eigen shit het begeleiderschap nog in de weg staat.

3 Hoeveel heeft een opsteller gerepresenteerd?

In het representeren zie je collega’s aan het werk en leer je de vele facetten van het werk kennen buiten je eigen straatje. Dat voorkomt routine. Daarnaast vergroot de ervaring van het representant zijn je doorleefde kennis van de dynamieken in systemen én het verbreedt en verdiept je doorvoelde kennis van mensen en alle facetten van het menszijn.

4 Hoeveel ervaring heeft een opsteller in het begeleiden van opstellingen?

Deze staat niet voor niets onderaan, want hij is in mijn mening niet het belangrijkste. Ook het ambacht van opstellen leer je al doende. Als je je rijbewijs hebt gehaald, heb je immers ook niet meteen 10 jaar rijervaring. Die moet je opdoen. Maar tegelijkertijd geldt ook: hoe meer ervaring, hoe meer in-depth kennis van de dynamieken in systemen, hoe steviger het begeleiderschap en hoe meer een opsteller heeft geleerd van de onvermijdelijke missers én successen.

5 Is er een klik?

Dit geldt niet alleen voor opstellers maar voor alle mensen in je leven: kies iemand waar je je goed bij voelt.

Jouw mening

Wat vind jij – als deelnemer of als collega-opsteller – van deze vijf dingen om op te letten als je een opsteller zoekt? Ontbreekt er nog iets in dit rijtje? Ik ben benieuwd!

_____

Wil je zelf kennismaken met familieopstellingen? Je kunt deelnemen als representant en als vraaginbrenger. Wil je liever niet werken in een groep, maar 1-op-1 in de coachingruimte? Daar kunnen we een opstelling doen met poppetjes, vloerankers, of in de verbeelding.

Stuur me een berichtje: een telefonische kennismaking is gratis en vrijblijvend.

 

 

Ik ben Dymph van der Gun, systemisch coach en familieopsteller. In mijn praktijk Goud Coaching in Nijmegen ben je welkom voor coaching en familieopstellingen.

‘We zijn een netwerk van gouden puntjes, wij mensen. Zowel innerlijk als onderling. In de verbindingen tussen die puntjes stroomt het goud.’

 

Populaire blogartikelen:

Gerelateerde artikelen

Systemisch Coachen en een ontdekking op het kerkhof

Systemisch Coachen en een ontdekking op het kerkhof

Ik heb me vorige week bij het Bert Hellinger Instituut Nederland laten voeden, raken en bewegen bij de start van de opleiding Systemisch Coachen. Bij systemisch coachen kijken we naar de systemen waar we als mens deel van uitmaken, wat onze plek daarin is en hoe al die verschillende systemen in ons dagelijkse leven door ons heen werken.

lees verder
Een tafelopstelling met je coach

Een tafelopstelling met je coach

Met een tafelopstelling maak je informatie uit de onderstroom zichtbaar. Je zet poppetjes neer op tafel die de mensen uit een bepaald systeem voorstellen. De opstelling die dan ontstaat en de dynamiek die zichtbaar wordt, zegt iets over hoe iedereen zich tot elkaar verhoudt en wat er speelt.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin