Home » Blog » Bewustzijn » Je hoeft helemaal niet blij te zijn
Je hoeft niet altijd blij te zijn

Je hoeft helemaal niet blij te zijn

door | 9 sep, 2022 | Bewustzijn

Laat je niet wijs maken dat je altijd blij moet zijn. Ten eerste is dat niet te doen en ten tweede slaat het nergens op. We leven als mens op aarde nou eenmaal in een wereld van polariteiten: van uitersten. Er is duister én licht, diep én hoog, angst én liefde.

Je hoeft helemaal niet blij te zijn

Als je wat niet aangenaam voelt labelt als ‘negatief’ en je probeert je ‘negatieve emoties’ niet te voelen, dan ontken je eigenlijk de helft van je menselijke aard, van de polariteit. (Bovendien ploept wat je omlaag probeert te duwen vanzelf weer in volle vaart omhoog als je even niet oplet, dus uiteindelijk heb je er sowieso niets aan.)

Het is wel prettig natuurlijk, om rust en harmonie te ervaren, een ruimtelijk gevoel van één zijn met alles. Nondualiteit.

En je kunt daarin ook een heel eind komen als mens. Want we komen voort uit een bron van zuiver bewustzijn: we zíj́n zuiver bewustzijn. En als we de aardse polariteit innerlijk ontstijgen kunnen we harmonie ervaren.

Maar als dat niet zomaar lukt, en je voelt toch dingen die je als onaangenaam ervaart, wees dan niet te streng voor jezelf omdat je vindt dat je die dingen niet mag voelen. Of omdat je geleerd hebt dat je altijd blij en ‘positief’ moet zijn.

Ons lijf laat ons van alles ervaren

We hebben als mens nou eenmaal een lijf, met gedachten en emoties. Met oude pijn die opnieuw gevoeld kan worden en met hormonen die ons kunnen ontregelen.

Probeer gewoon eens aanwezig te blijven bij dat onaangename gevoel.

Bij heel grote dingen zoals trauma – oude pijn die in het lichaam is vastgezet en die opnieuw kan worden gevoeld – kan het fijn zijn om kleine stukjes aan te kijken in een veilige setting, met behulp van iemand anders. Om dat allemaal een beetje op te ruimen, zodat het je niet steeds weer uit balans brengt. Op je zoektocht naar innerlijke vrijheid en rust.

Maar de wat kleinere onaangename dingen kun je best zelf gaan voelen. Niet meer wegduwen, repareren, oplossen, onderdrukken, veroordelen of fixen. Gewoon bij aanwezig blijven. Spelen met het aanvaarden van de polariteit in al haar verschijningsvormen.

Blijf aanwezig bij wat je voelt

Waar voel je het in je lichaam?
Kun je er even naar kijken?
Kun je het verduren?
Kun je het nemen zoals het is?

Wees er nieuwsgierig naar.
Haal rustig adem.

Misschien kun je zeggen: ‘Dit is er nu, bij mij.’
‘Dit ervaar ik nu.’

Meer niet.

Je bent zuiver bewustzijn én je bent mens.
En wat er nu is, is er nu.

Wees mild voor jezelf.

_____________

Wil jij hier ook mee aan de slag? Boek een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek als je benieuwd bent of coaching iets voor jou zou kunnen zijn. Lees hier meer over coaching bij Praktijk Goud Coaching.

Ik ben Dymph van der Gun, systemisch coach en familieopsteller. In mijn praktijk Goud Coaching in Nijmegen ben je welkom voor coaching en familieopstellingen.

‘We zijn een netwerk van gouden puntjes, wij mensen. Zowel innerlijk als onderling. In de verbindingen tussen die puntjes stroomt het goud.’

 

Populaire blogartikelen:

Gerelateerde artikelen

Verlangen

Verlangen

Verlangen met een richting geeft een impuls. Er is ook een optie zonder richting. Verlangen als doel op zich. Kun je dat verduren?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin