Bij wandelcoaching gaan we op pad in de natuur. We wandelen met elkaar én met jouw vraag. Is er iets waar je tegenaan loopt? Iets waar je mee worstelt? Of juist iets waar je naar verlangt? Dat kan op je werk zijn, maar ook in je privéleven. Je bepaalt zelf waar je helderheid over wilt hebben, of waar verandering in mag komen. En het mooie is: als je het niet precies weet, komt het vanzelf boven.
Beweging brengt beweging
Als je wandelt, beweeg je actief door je omgeving. De beweging om je heen zorgt ervoor dat er binnenin ook beweging komt. In je lijf gaat het net zo: als je je lichaam beweegt, kunnen je gedachten of gevoelens ook loskomen. Zo kom je door te bewegen voorbij – of buiten – je eigen vaste rondje gedachten. Natuurcoaching is dus óók heel geschikt voor mensen die normaal gesproken nooit wandelen of niet graag naar buiten gaan. Je stapt immers even buiten je eigen patroon – en dat brengt je verder.
Je lijf als spiegel
Maar er gebeurt bij wandelcoaching nog meer. Jouw manier van wandelen is een afspiegeling van wat er in jou speelt. Stel je voor dat je heel snel loopt en ik je bijna niet bij kan houden. Kan het dan zijn dat je in je leven ook te hard van stapel loopt of op de dingen vooruitloopt? Of stel dat je alleen maar heel langzaam en aarzelend kunt lopen. Zou het dan kunnen zijn dat je in jouw vraagstuk niet weet waar je de volgende stap moet zetten of dat je geen vaste grond onder je voeten voelt? Of misschien heb je helemaal niet in de gaten hoe je loopt. Kan het dan zijn dat er bij jou afwezigheid speelt of dat je niet goed contact kunt maken met je lichaam? Zo zijn er nog vele voorbeelden te verzinnen. En wát er dan precies speelt bij jou dat laat zich pas zien als jíj́ op pad gaat.
Ze was anderen altijd tot steun, maar gunde zichzelf niets. Ze bleef maar bezig voor de ander. Ik vermoedde dat dat ook een manier was om iets niet te hoeven voelen en nodigde haar uit om letterlijk een pas op de plaats te maken in onze wandeling en te voelen waar ze was. Haar neiging was om er meteen weer uit te schieten met haar aandacht, om in gedachten snel weer door te lopen, om onrustige voeten te krijgen. De onrust die ze ervaarde in het stilstaan, hield te veel risico in: het voelen van ongemak, gemis, verdriet. We keken samen hoe ze voor zichzelf bedding zou kunnen maken in haar leven om wél tot stilstand te kunnen komen en het ongemak te kunnen verduren.
De natuur als boodschapper
Naast de spiegel van je eigen lijf is ook de natuur een prachtige boodschapper. Van alle informatie die we van onze zintuigen krijgen, verwerken we maar een klein deel bewust. De rest neem je onbewust waar. De dingen die je bewust waarneemt op je wandeling, zeggen iets over wat voor jou op dit moment relevant is. Wat voel je? De wind, de temperatuur of de zon op je huid? Wat valt je op aan je omgeving? Welke dingen tref je aan op je pad? Zelfs een mooie dennenappel waar je oog op valt of een vogel die opvliegt, kunnen je iets vertellen over wat er bij je speelt. En dat is voor iedereen verschillend. Door het te ervaren in je lichaam kunnen deze dingen grote inzichten opleveren.
Ze viel ineens stil. Ze keek naar een rij populieren verderop, bladeren ruisend in de wind. De tranen sprongen haar in de ogen. Ik vroeg wat haar zo raakte en ze zei: ‘Ze staan daar zo te zwaaien. Alles beweegt en toch raken ze niets kwijt.’ Aha. Daar ging het dus over. ‘Als jij in beweging kwam, wat zou jij dan kwijt raken?’ En, later in het gesprek, ‘Wat kan ervoor in de plaats komen?’ Aan het eind van het traject zei ze dat dit het moment was geweest dat haar het meeste had gebracht.
Wat doet de wandelcoach?
Ik loop als wandelcoach of natuurcoach met je mee en luister. Af en toe stel ik een vraag. Of ik reik je aan wat me opvalt. Ik laat je ook vertragen of verstillen. Zodat je kunt voelen. En vaak doen we ter plekke een oefening met wat zich aandient. Zo kom je stap voor stap tot een nieuw inzicht over wat er speelt. Daarna kijken we wat je nu zou kunnen doen in jouw situatie – welke stappen je kunt zetten als je straks terugkeert in je dagelijkse dag. En wat je mee kunt nemen van wat je lijf en de natuur je hebben laten zien tijdens de wandelcoaching.
Wandelcoaching – praktisch
Onze wandeling voert door de natuur vlakbij Nijmegen. Bijvoorbeeld rondom een prachtige natuurlijke plas vlakbij de rivier of een route over boerenpaden: tussen de weilanden en akkers.
De wandelcoachingsessie duurt anderhalf uur, met eventueel een half uur uitloop. Daarnaast heb je nog tijd nodig om zelf van- en naar de afgesproken plek te reizen, in de buurt van Nijmegen. Voor wandelcoaching draag je kleding en schoenen die passen bij het seizoen en je neemt zelf een fles water mee. Je kunt een losse sessie boeken maar een wandelsessie kan ook onderdeel uitmaken van een coachingtraject.
Wil je hier zelf ook mee aan de slag? Neem dan contact met me op.
Lees hier meer over coaching bij Praktijk Goud Coaching.
Ik gebruik in mijn blogartikelen geanonimiseerde voorbeelden uit mijn eigen praktijk, altijd met expliciete toestemming van de coachee.
0 Reacties