Home » Blog » Systemisch werk en opstellingen » Systemisch Coachen en een ontdekking op het kerkhof
Systemisch coachen en een ontdekking op het kerkhof 2

Systemisch Coachen en een ontdekking op het kerkhof

door | 6 okt, 2022 | Systemisch werk en opstellingen

Systemisch coachen

Ik heb me vorige week bij het Bert Hellinger Instituut Nederland laten voeden, raken en bewegen bij de start van de opleiding Systemisch Coachen.

Bij systemisch coachen kijken we naar de systemen waar we als mens deel van uitmaken, wat onze plek daarin is en hoe al die verschillende systemen in ons dagelijkse leven door ons heen werken.

‘Een systeem’ kan je familie zijn, net zoals bij de familieopstellingen, maar ook je relatie, je team of bedrijf, je yogaclub, je burengroep of de gehele maatschappij.

Veel patronen of hindernissen kunnen worden verklaard door uit te zoomen naar het grotere geheel en te kijken welke krachten daarin aan het werk zijn.

En tegelijkertijd doen we dat uitzoomen gek genoeg door juist naar binnen te gaan in onszelf. Want door waar te nemen wat er in ons lichaam gebeurt, te voelen, stil te vallen, als coach én als coachee, krijgen we informatie uit het systemische geheel.

Een ontdekking op het kerkhof

Ik ontdekte tijdens die opleidingsdagen iets grappig. Naast het gebouw van het Bert Hellinger Instituut in Middelbert staat een klein kerkje. Op het kerkhof trof ik grafstenen aan met de familienaam van mijn overgrootouders.

De voorouders aan mijn moeders kant kwamen uit de kleine dorpjes aan die zijde van de stad Groningen met namen als Schaaphok, Lageland, Woudbloem en Klein Harkstede.

De dag daarna maakte ik met mijn moeder een tocht over het Groninger platteland. Door die dorpen. Langs de arbeidershuisjes en boerderijen waar mijn voorouders van moeders kant zijn geboren en getogen.

Mijn moeder vertelde verhalen, ik stelde haar mijn vragen. De huidige bewoonster van een van de huisjes kwam met een oude foto. Een besneeuwd huisje in een witte wereld van weleer.

We aten een broodje kaas in de geparkeerde auto, in de stromende regen.

Vervuld en dankbaar

En zo kwam ik dit weekend thuis met een mooie start van de opleiding én met een warm lijf, voelbaar vol van de aanwezigheid van mijn moeder en een hele rij voormoeders. Dankbaar.

❤️

_____________

Wil jij hier ook mee aan de slag? Boek een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek als je benieuwd bent of coaching iets voor jou zou kunnen zijn. Lees hier meer over coaching bij Praktijk Goud Coaching.

Ik ben Dymph van der Gun, systemisch coach en familieopsteller. In mijn praktijk Goud Coaching in Nijmegen ben je welkom voor coaching en familieopstellingen.

‘We zijn een netwerk van gouden puntjes, wij mensen. Zowel innerlijk als onderling. In de verbindingen tussen die puntjes stroomt het goud.’

 

Populaire blogartikelen:

Gerelateerde artikelen

Je eigen familieopstelling verzin je niet zelf

Je eigen familieopstelling verzin je niet zelf

Je kunt bij mij geen familieopstelling op maat bestellen. Dat wil zeggen: je kunt niet van tevoren bepalen waar we in de opstelling mee zullen werken. Wat je wél kunt doen, is aan mij vertellen waar je mee worstelt, waar je last van hebt, wat de pijn is, of wat het patroon is waar je maar niet vanaf komt.

lees verder
Waar ben je onbewust mee verbonden?

Waar ben je onbewust mee verbonden?

We kunnen zonder dat we het doorhebben verbonden zijn met iets of iemand in ons familiesysteem. Die verbinding popt dan in ons dagelijks leven omhoog op een plek die er ogenschijnlijk niets mee te maken heeft. Ik zie het in mijn praktijk regelmatig voorbij komen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin