Home » Blog » Grenzen » Verbinding begint met begrenzing
Verbinding begint met begrenzing 1

Verbinding begint met begrenzing

door | 17 mrt, 2022 | Grenzen

Grote soep

Als je helemaal geen grenzen hebt, dan val je steeds samen met het grote geheel van alles om ons heen. Van mensen en gevoelens en energieën en gebeurtenissen. Dan zwem je daar maar een beetje in rond, als in een soort grote soep, omdat er geen onderscheid is tussen het ‘ik’ en het ‘ander’.

Dat lijkt misschien een manier om je met alles te verbinden en het geheel te dienen (want alles is toch één?) maar dat is het niet. Het is een verdwijnen erin. Een verzuipen in die soep. Want je bent in dit leven als mens op aarde gekomen en ín dat menszijn heb je je tot het geheel te verhouden. Dus: waar ben jij?

Dat wordt gedefinieerd door je grenzen.

Je eigen veld

Als je jezelf begrenst, dus als je bepaalt ‘tot hier kom ik en daar begint de ander’, dan kun je in dat veld van ‘ik’ helemaal aanwezig worden. Dan kun je het vullen met jezelf en met je eigen essentie, tot aan de grens van waar de ander – of het andere – begint.

Oftewel: verbinding begint met begrenzing.

En dán pas kun je je verhouden tot het geheel, want dan is er pas iets wat je kunt geven (in dat veld van ‘ik’ is er immers iets aanwezig, iets wat je een ander aan kunt reiken), en dan is er ook pas iets (iemand) aanwezig waar de ander verbinding mee kan maken.

Verbinding begint met begrenzing

Dus: als je jezelf begrenst, afbakent, ben je aanwezig. En als je aanwezig bent, kun je je én verbinden met de ander én heb je iets te geven aan de ander of het aan het geheel.

Het tegenovergestelde is waar voor onbegrensd zijn. Als jij er niet bent in jouw eigen veld en je eigen lichaam, en dus niet volledig aanwezig bent, kan de ander jou niet vinden. En als je niet begrensd bent en je stroomt maar zo’n beetje de hele tijd energetisch alle kanten op omdat je vindt dat je beschikbaar moet zijn en voortdurend de ander moet voeden, dan vloeit alles weg, wordt diffuus, en dan heb je uiteindelijk niets van jezelf om weg te geven.

‘Ik ben hier’

Voel eens wat gebeurt als je tegenover een ander staat. Voel je nog waar jij bent?
En als de ander een stapje dichterbij komt, wordt het dan al moelijker om op je eigen plek aanwezig te zijn?
En als je in elkaars ogen kijkt, steek je dan als het ware energetisch over? Vloei je naar de overkant?

Haal je aandacht dan even terug in je eigen lijf. Neem je energie weer even bij je. Voel je voeten, word je bewust van waar je staat. Haal adem en voel hoe de lucht in en uit jouw lijf stroomt. Zeg innerlijk: ‘ik ben hier’.

En kijk dan eens of je opnieuw naar de ander kunt kijken terwijl je tegelijkertijd volledig op je eigen plek aanwezig blijft.

‘Ik ben hier. De ander staat daar. Ja, ik ben geïnteressseerd / betrokken / verbonden / empatisch, maar ik blijf hier en ik blijf aanwezig.’

Moeilijk? Kom oefenen!

Neem contact op om te kijken of een coachingtraject iets voor jou is.
Of lees meer over coaching bij Praktijk Goud Coaching.

 

Ik ben Dymph van der Gun, systemisch coach en familieopsteller. In mijn praktijk Goud Coaching in Nijmegen ben je welkom voor coaching en familieopstellingen.

‘We zijn een netwerk van gouden puntjes, wij mensen. Zowel innerlijk als onderling. In de verbindingen tussen die puntjes stroomt het goud.’

 

Populaire blogartikelen:

Lees alle blogartikelen over:

Gerelateerde artikelen

Grenzen en familie

Grenzen en familie

Grenzen en familie, daar valt voor veel mensen nog wel wat winst te behalen. Zelf had ik vroeger vaak ruzie op familiefeestjes. Wat er mis ging, was dat ik helemaal leegliep omdat ik niet goed begrensd was. Maar daar was ik me al die jaren helemaal niet van bewust.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin